Under pågående utveckling!

Under pågående utveckling!

tisdag 10 juli 2012

På tal om Stewartia pseudocamelliaTorsdag den 5 juli slog den första blomman ut. Redan efter en dag så hamnade den på marken med lite hjälp av regnet. Vi planterade en liten planta i det nyanlaggda torvpartiet 2004


Det är den gröna busken mitt i bild precis till höger om pinnen. Det röda till vänster är en nyplanterad blodlönn

I dag ser de båda träden ut så här. Stewartian är närmare 5 meter och har blommat rikligt under flera år. Blodboken har vi stammat upp och glesat ur. I framkant till höger om Stewartian växer en Acer Ozakazuki.
Det var verkligen intressant att leta efter bilder från 2004 och jämföra med dagens. Ska nog försöka göra flera då-nu bilderDet är inte bara blommor och blad som är vackra, den flammiga släta stammen gör den också värd att odla


Här vilar knopparna. Idag, tisdag, är fler blommor utslagna och snart är den översållad av vita blommor som är gula i mitten. sedan blir marken täckt av till synes stekta ägg när blommorna faller av.


Till hösten får den oftast en fantastisk röd färg.

Alltså ett mycket odlingdvärt litet träd som många fler borde ha i sin trädgård. Den vill gärna ha mullrik, sur och fuktigheteshållande jord och vi har vår som sagt i ett torvparti. Den vill också ha en del sol för blomningens skull.
Härdig zon 1-3(4) enligt Linudden.Ha en fortsatt skön sommar!
Eva o Sören


9 kommentarer:

 1. Oj, oj så fin!!! Lite för hög zon för mej men jag njuter i fulla drag över dina bilder. Sådan härlig trädgård du har!
  Ha det fint!
  Blomkärringen/Gullvivan

  SvaraRadera
 2. Vår Stewartia blommar också för andra året med massor med blommor i år, den är fin men blommar kort. Vi hörs/Carita

  SvaraRadera
 3. Men så fint! Så trevligt ni byggt upp surpartiet!

  SvaraRadera
 4. Instämmer! Min blommar som en 'galning' nu också. Den är dock inte så hög som den ni har och stammen är inte heller så kraftig ännu. Jag gillar den nästa bäst på hösten./Anja

  SvaraRadera
 5. Men oj! Jätteroligt med bilderna med ett par år emellan. Jösses amalia vad det växer.

  SvaraRadera
 6. Kul att se före och efter bilder. Det fick mig att verkligen tänka till lite hur stora "små" träd kan bli på ett par år bara.....

  //Veronica

  SvaraRadera
 7. Skenkamelian såg vi idag. Den har ännu finare stam i verkligheten. Kom på när vi såg Robinian längra bort att vi var i er trädgård på riksmötet i D-län 2008.Kul att se hur fyllig er trädgård har blivit, vi kände ju inte igen oss först alls !Den nya valnöten vi köpte planteras imorgon och vi har ett fint minne från er !

  SvaraRadera
 8. Hej och tack för en stimulerande och inpirerande stilla promenad i er vackra trädgård. Det finns alltid något nytt att upptäcka som vi inte sett tidigare.

  På tal om Stewartia pesudocamellia så stod vi en lång stund och beundrade det vackra trädet. Vi planterade ett för tre? år sedan men det växer sakta och ingen blomning ännu. Jag trodde det var en annan varietet, nämligen koreana och visst är det så när jag kollade.

  Kanske är just koreanan mera långsamväxande, vet inte men hittade denna information om skenkamelian.

  http://www.edafos.se/tradgard/plantskola/stewartia/intro_stewartia.asp

  Får överväga om vi inte också skall plantera just den ni har, den är en riktig skönhet.

  Tack för igår!

  Gunilla/Hagtorpet

  SvaraRadera