Under pågående utveckling!

Under pågående utveckling!

lördag 14 april 2012

Skottland på fyra dagar

Söndag den 8 april flög vi till Edinburgh, Skottland med Ryan Air, tillsammans med trädgårdsvännerna Peter och Monika. Ryan är billigt (ibland) och man får inte mer än det man betalar för. I vårat fall så var det bara handbagage som gällde men hur skulle vi då få med oss några växter hem? Ganska långa väntetider var det och en hel del köande. Planet  anlände till Edinburgh i tid och nu skulle vi hitta hyrbilen. Det flöt också på bra men att köra på vänster sida med ratten på höger sida är ingen lek men det gick (ganska) bra det med! Tack vare navigatorn ”Karin” tog vi oss till vårt B&B. Väl framme så fanns det till att börja med inga rum till oss men efter en del pyssel vid datorn så fick vi två rum. Frågan är hur det gick för dem som kom efter oss, några blev uppenbarligen utan rum för det var tydligen överbokat. Rummen och den skotska frukosten var helt OK.  På måndagen gjorde vi ett besök i en privatträdgård hos Jane och Alan där vi blev väl emottagna och efter rundvandring i trädgården blev vi inbjudna på tea.  Sedan bar det iväg till Edroms, en plantskola med det där lite extra och där gjordes en del inköp.  
http://www.edrom-nurseries.co.uk/shop/pc/home.asp
Natten till tisdag och hela förmiddagen var det hällregn och vi skulle göra ytterligare ett besök i en privatträdgård. Vi hade c:a en timmes bilväg till målet och frågan var hur vi skulle göra. Ja, ja vi åkte i väg i alla fall eftersom vi  skulle vidare till Glendoick http://glendoick.com  och där kunde vi ju äta lunch. Under bilfärden ljusnade det och väl framme hos Cyril med fru så var det uppehållsväder! Även där blev vi inbjudna på tea.
På kvällen var vi inbjudna till en föreläsning på Scottish Rock Garden  http://www.srgc.org.uk/ där Pam Eveleigh från Canada http://www.primulaworld.com   föreläste om primula. En intressant och rolig kväll. Jag vann en växt på deras lotteri! Vi blev där inbjudna till ett besök ”bakom muren” på botaniska trädgården.

På onsdagen begav vi oss alltså till botaniska trädgården och ”bakom muren” där all förökning till alpinavdelningen finns. Ett besök få förunnat!

Jaha och nu var ju frågan hur vi skulle få med oss våra växter hem.  Vi hade ”karamellburkar” med oss och på toan tog vi bort krukor och så mycket som möjligt av jorden, sen stoppades rotklumpen ner i en plastpåse. Plantorna lades sedan i lådorna med lite papper i mellan sedan på med locket och ner i handbagaget. Fungerar utmärkt!
Fyra intensiva dagar med fantastiska trädgårdsbesök och möten med mycket generösa och trevliga människor, så ÅK TILL SKOTTLAND, om ni kan!


Bilder från trädgårdsbesöken hoppas vi kunna publicera senare!
Eva o Sören

6 kommentarer:

 1. Vilken trevlig resa ni haft. Roligt att du delar med dig. Tack för tipset om hur man kan göra med växter i handbagaget:).
  Ha en fortsatt skön helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar reseskildring:) Vi ska åka till Skottland och Edinburgh nu den 25 april, och göra bl. a ett besök hos Cox och Glendoick. Kul att höra hur ni gjorde för vi har också försökt här att minimera vårt bagage till "inget":) vi MÅSTE bara ha med oss våra kameror, så ett handbagage går till dem:) Ska "provpacka lite nu i vecken:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Hej på er!

  Vilken spännande resa ni har haft!

  Inget hejdar en växtälskare - uppfinningsrikedomen är i det närmaste oändlig.

  Hälsningar

  Hälsningar

  Gunilla / Hagtorpet

  SvaraRadera
 4. Tack för den lilla reseberättelsen! Det där med att frakta växter är inte det enklaste, men ni löste det ju fint!

  /Märit

  SvaraRadera
 5. I agree Scotland has some fantastic gardens, I particulary like the botanic garden in Edinburgh, sorry I had no plants for sale but thats part of the conditions when your given space for an Idéträgård.
  Best wishes Ray

  SvaraRadera
 6. Hej på er.
  Det ser att att ha varit en givande resa.
  Carita o Bertel

  SvaraRadera