Under pågående utveckling!

Under pågående utveckling!

onsdag 30 maj 2012

Två röda favoriter

Gissa om min glädje när jag upptäckte att en Meconopsis punicea som jag sådde för två år sedan hade tre blomknoppar. De har nu blommat en i taget. Tyvärr så dör plantan efter blomning och tydligen behövs fler plantor för att de ska sätta frö. Har som tur är några fler plantor som ännu inte blommat. Så jag hoppas på blomning även nästa år!























Tulipa sprenegeri
har jag länge önskat men priset på lökarna är väldigt högt. När jag slutade jobba fick jag presentkort på Linudden och då slog jag till och köpte 9 lökar som jag planterat på tre olika ställen. Här är den grupp som blommar nu de andra står fortfarande i knopp så vi kommer förhoppningsvis att ha tulpanblomning länge än!

























Eva o Sören




fredag 25 maj 2012

Pionträdgård

hur ska en så’n se ut?

Trädgårdbesökare har påpekat att vi har många pioner, något vi egentligen inte varit medvetna om. Pioner har aldrig varit något speciellt intresseområde men nu har vi kommit fram till att vi ska anlägga ett pionområde där det idag redan finns 12 olika pioner. Det finns ytterliggar ett tio-tal på andra platser i trädgården. Men vilka växter trivs tillsammans med pioner och hur placerar man pioner i sällskap med andra växter? Ja det är frågor vi måste ta ställning till, förhoppningsvis med hjälp av trädgårdvänner.


I dag blommar bl a följande

 Paeonia mollis "fådd" av ett trädgårdsamötspar i Kalmar för många år sedan


Buskpion från Lennart Öhman


Paeonia obovata inköpt från Kina
  



Paeonia mlokosewitschii, som är riktigt gul, vilket inte syns så bra på bilden. Den är "fådd" av trädgårdsamatörer i Vellinge

Upptäcker nu när jag skriver att många av växterna bär på en egen historia!

 Eva o Sören








torsdag 24 maj 2012

Öland t o r på tre dagar

En snabbis till Öland för att hämta en efterlängtad barrväxt hos Ölandsboel  www.bstrootradobuskar.se  resulterade i en tredagarsresa och 36 + 2 nya plantor med hem. Det hela började med en tråd på AoT:s forum om en gemensam beställning av plantor från Boel. Bestämde oss för att åka ner och hämta istället för att vara med i den gemensamma sändningen.

Dag 1
Första stoppet blev hos Lennart Fredriksson på Botanicus  Plantskola utanför Skänninge där vi gjorde ett antal inköp av mindre växter för det nya stenpartiet. Lennart har alltid mycket att välja på och oförskämt bra priser. De flesta växter kostar enbart 15 kr och det har det gjort i många år. Ingen hemsida men han nås på 070 3061136. Vi reste vidare till Kalmar där vi övernattade två nätter på hotell Hilda. Mycket trevligt i all sin enkelhet. Middag på kvällen på en Italiensk restaurang, kanonbra mat och vin.
Dag 2
Hotellfrukost och sedan iväg till Boel. Där blev vi kvar mycket längre än beräknat! En barrväxt blev snabbt 11 plantor + 2 liftarväxter för senare avhämtning här.

Boel gör en vägbeskrivning till Sören till en strandäng med orkidéer .

En fantastisk syn av alla orkidéer, primulor och andra växter. Vi såg och hörde också en mängd olika fåglar.












På kvällen besökte vi en trädgårdsamatör utanför Kalmar som finns med i Trädgårdar & Plantskolor, STA:s guide 2011-2012. De hade en stor fin trädgård fylld med rariteter. Bland annat Trillium grandiflorum Gbg. Pink.
 
Tillbaks till hotellet och sedan ytterligare ett restaurangbesök. Sommaren hade ju kommit så vi satt ute sent på kvällen.
Dag 3
Hemresa men något måste vi ju göra innan vi åkte hem! I T&P hittade vi Sporsjö Plantskola. Ytterligare en mycket positiv överraskning. Där blev det förståss också några inköp. Sen bar det av hem med avbrott för lunch. Vi var hemma 17.00 och hjälp vad mycket det hade hänt i trädgården under tre dagar! Det får vi berätta om en annan gång!



Eva o Sören


torsdag 17 maj 2012

Öppen Trädgård



Helgen 19-20 maj kl. 11.00-16.00
har vi tillsammans med nio andra trädgårdar i Sörmland Öppen Trädgård.
Mer info finns på
www.besokstradgardar.se














Eva o Sören

torsdag 3 maj 2012

Öppet Hus

fredag - söndag med utställning av väggskåp, måleri, skulptur och öppen trädgård

Snickarboden förvandlas till galleri



Hängning


Lite av utställningen

Blir du nyfiken och vill vet mer, hör av dig så visar vi mer bilder och berättar!

Eva o Sören


onsdag 2 maj 2012

Sparris, sallad och roddisar

Idag har vi skördat och ätit årets första sparris. Utsökt!




Den förodlade salladen har planterats ut i en odlingsbänk med lock av bubbelplats. ett experiment som vi hoppas mycket på. Det blev lite plats över där jag sådde räddisor.




Några av de roddisar som börjat blomma



Mycket annat blommar som aldrig förr. Bland annat har körsbärsträden och slånbären börjat slå ut.
"Hängningen" till helgens Öppet Hus är klar och fotograferingen blir i morgon.

Eva o Sören